Sproet’s Case: City Marketing – 020 vs 010

City marketing Amsterdam vs Rotterdam

Sproet focust zich voornamelijk op de marketing van kleine ondernemers en organisaties, maar voor deze case duikt ze in 2 City Marketing organisaties en campagnes die ervoor zorgen dat de twee grote steden van Nederland gigantisch goed ge-market worden!


Rotterdam en Amsterdam hebben de afgelopen jaren allebei een opkomst gemaakt in de rest van de wereld. Waar Amsterdam in 2004 minder toeristen trok dan Praag of Brussel, werd het in 2015 uitgeroepen tot innovatiehoofdstad van Europa. 
Rotterdam is sinds 2016 niet meer weg te denken uit het internationale medialandschap dankzij een gigantische doorlopende campagne gekenmerkt door Free Publicity.

Maar hoe doen deze steden het nou precies? 

Amsterdam

Amsterdam besloot een publiek private samenwerking op te zetten genaamd Amsterdam City Marketing; I AMsterdam.
Deze campagne wierp vruchten af en Amsterdam werd een top toeristen bestemming. 

Amsterdam heeft daverend veel succes op toeristisch gebied, maar een trend die nu zichtbaar wordt zijn kleinere campagnes op sociaal gebied.  Zo worden steeds meer start-ups gevraagd om mee te helpen aan Amsterdamse Marketing. Amsterdam marketing roept ze op om door middel van sociaal ondernemen de stad mooier en gezonder te maken.

Er beginnen ook steeds meer regels te komen voor Amsterdamse locaties en organisaties die veel toeristen trekken. Zo zijn er strengere regels voor rondleidingen op de wallen, zodat de sekswerkers geen last hebben van de toeristen. Het is duidelijk dat Amsterdam Marketing druk bezig is met de stad toegankelijk houden voor haar inwoners en haar bezoekers

Rotterdam

In Rotterdam staat het citymarketing bureau Rotterdam Partners achter het daverende succes van Rotterdam. Door middel van Free Publicity zorgen ze ervoor dat journalisten over Rotterdam ‘willen’ schrijven.

You can’t tell people what to think, but you can sure tell them what to think about

Bovenaan dit succes staat Kim Heinen, de PR manager die ervoor zorgt dat de beste plekjes van Rotterdam in het vizier van de journalisten komen. Zij en haar team bieden journalisten een kijkje in de stad, en de journalisten schrijven de content.

Zo heeft Rotterdam Partners ook Rotterdam Make it Happen. Dit is de Branding Toolkit van Rotterdam, waar alle nieuwe, mooie, must see items op staan. Zo geeft Make it Happen de tools aan journalisten om over de stad te schrijven.

Maar dit zou natuurlijk niet werken als Rotterdam in werkelijkheid geen leuke stad is 😉